lettergrootte Standaard lettergrootteGroot lettergrootte | print Afdrukken


Ga direct naarAlpe d’Huez met nieuwe fiets

Vrienden van de Ambelt en Gait Rigter schenken nieuwe mountainbikes


ZWOLLE - Negen fonkelnieuwe mountainbikes staan klaar voor leerlingen van de Ambelt die in juni de Alpe d’Huez gaan beklimmen. De fietsen worden aan de Ambelt geschonken door de stichting Vrienden van de Ambelt en fietsenwinkel Gait Rigter uit Zwolle. De fietsen worden gebruikt voor de trainingen ter voorbereiding op de grote beklimming.

In totaal zullen ruim dertig leerlingen van de Ambelt  de 21 bochten van de Alpe d’Huez beklimmen. Door de schenking van de nieuwe fietsen heeft de Ambelt nu genoeg fietsen om in twee groepen te kunnen trainen.
 “De eerste drie bochten zijn het zwaarst”, zegt een leerlinge met ervaring. Ze fietste vorig jaar ook mee en staat te popelen om weer te gaan. “De reis is heel saai, maar dat ben je vergeten als je daar eenmaal bent,” zegt ze.
Op 12 juni vertrekken de leerlingen. Bij aankomst wordt de beklimming opgebouwd. De eerste middag worden drie bochten beklommen, op de tweede dag gaat het verder en op de derde dag gaat de groep helemaal naar boven. “Je moet de beklimming langzaam opbouwen om aan de hoogte te wennen”, zegt docent Sven Mestebeld. De leerlingen fietsen alleen omhoog, waar ze met een bus de afdeling inzetten. Op de fiets zou dat voor de leerlingen veel te hard gaan. “Veel te gevaarlijk”, aldus Sven.
De stichting Vrienden van de Ambelt sponsort ook het verblijf en de fietsbroeken voor de leerlingen van de afdelingen consumptief, verzorging en havo. Het sponsorgeld dat de leerlingen bij elkaar krijgen, gaat naar een goed doel.

Voor leerlingen van het speciaal onderwijs organiseert de Ambelt elk jaar het project genaamd ‘Ambelt naar de Alpe’. Veel leerlingen van het speciaal onderwijs hebben niet de mogelijkheid om te trainen of te sporten bij een vereniging en ook niet de middelen om op vakantie te gaan. Door dit project wordt het deelnemen aan een sport en een reis naar het buitenland toch mogelijk. Door het volgen van de intensieve trainingen en, uiteindelijk, het beklimmen van Alpe d’Huez is een stimulans voor leerlingen om zich te ontwikkelen en onder andere positiever en met meer zelfvertrouwen naar zichzelf zullen gaan kijken.

Fotobijschrift: Leerlingen van de Ambelt met de nieuwe mountainbikes, de zonen van Gait Rigter, en bestuursleden van Stichting vrienden van de Ambelt.