lettergrootte Standaard lettergrootteGroot lettergrootte | print Afdrukken


Ga direct naarSpeciaal onderwijs blijft in Meppel

 


MEPPEL - De Ambelt, een instelling voor voortgezet speciaal onderwijs in Zwolle, draagt op 1 augustus een groot deel van haar locaties, leerlingen, medewerkers en onderwijsaanbod in de regio over aan lokale schoolbesturen. In Meppel draagt de Ambelt het voortgezet speciaal onderwijs over aan Stad & Esch. Tijdens een symposium op maandag 3 juli zetten de bestuurders en de vakbonden hun handtekening onder de afronding van de overdracht.

Een van de sprekers op het symposium, Hein van Asseldonk, vice-voorzitter van de VO-raad: “Het gaat hier om bestuurders met lef en doorzettingsvermogen. Goede voorbeelden moet ons helpen passend onderwijs verder vorm te geven.” Van Asseldonk reikte alle bestuurders die betrokken zijn bij Ambelt Kiest Koers een brevet van lef en vermogen uit.
Ook Jan Brink, wethouder onderwijs van de gemeente Zwolle, complimenteerde alle betrokkenen. “We zijn in Nederland heel ingewikkeld georganiseerd. Passend onderwijs blijft een zoektocht. Je moet je nek durven uitsteken: het niet een moetje laten zijn, maar moed hebben.”

De Ambelt heeft scholen in Zwolle, Apeldoorn, Deventer, Nunspeet, Steenwijk, Meppel en Hardenberg. Vanaf 1 augustus 2017 bestaat de Ambelt alleen nog in Zwolle, Steenwijk en Hardenberg. Peter de Visser, directeur-bestuurder Stad & Esch is positief over de overgang van de Ambelt naar Stad & Esch: “De dingen die goed gaan, blijven gewoon goed gaan. Er verandert eigenlijk ook niet zo veel. De Ambelt is al onderdeel van het Onderwijspark Ezinge, en maakt al gebruik van praktijkruimten van Stad & Esch. Ook de praktijkdocenten kennen elkaar al goed.”

Ook al verandert er op het oog niet zo veel; Peter de Visser en Monique Hilbrands zien veel voordelen in het samengaan van de Ambelt en Stad & Esch. “Voor de Ambelt is de onderwijskundige verdieping die Stad & Esch kan bieden een verrijking,” vindt Monique Hilbrands, teamleider van de Ambelt. Peter de Visser: “Stad & Esch is blij met de Ambelt-expertise met betrekking tot het begeleiden van leerlingen met een speciale hulpvraag.”
Monique Hilbrands: “De onderwijskwaliteit is én blijft goed. We blijven onderwijs geven zoals we dat nu ook doen. De kwaliteit van de Ambelt is geborgd en nu krijgen we de expertise van het VO erbij, we kunnen aansluiten bij de vakgroepen van Stad & Esch. We kunnen onze leerlingen nog beter voorbereiden op de toekomst! De zorgstructuur rondom de leerling blijft bestaan. Ik voel dat onze leerlingen welkom zijn.”

“De samenwerking was al goed, maar wordt op een natuurlijke manier intensiever en de lijnen worden nog korter”, zegt ook Doro van Koningsveld, directeur Onderwijs en Personeel Stad & Esch.