lettergrootte Standaard lettergrootteGroot lettergrootte | print Afdrukken


Ga direct naarGebouw Prinses Marijkestraat in gebruik

Leerlingen voelen zich meteen thuis

De Ambelt heeft onlangs haar intrek genomen in de monumentale school aan de Prinses Marijkestraat in Meppel. De school biedt onderdak aan drie groepen die voorheen op een locatie aan de Randweg onderwijs kregen. Het pand aan de Randweg voldeed niet meer aan de norm. “De leerlingen die de meeste zorg nodig hebben, zaten op de slechtste plek”, zegt Joyce Reith, adjunct-directeur van de Ambelt in Meppel. Ook een groep leerlingen die op Onderwijspark Ezinge in een lokaal van Stad&Esch zaten, hebben een nieuwe plek gekregen aan de pr. Marijkestraat.

De Ambelt is een van de gebruikers van het nieuwe onderwijspark Ezinge en heeft hier vijf lokalen voor 60 leerlingen tot haar beschikking. Het leerlingaantal is momenteel nog te hoog om iedereen te kunnen herbergen en de gemeente besloot in oktober om het gebouw aan de Prinses Marijkestraat ter beschikking te stellen aan de Ambelt. De situatie is tijdelijk, de verwachting is dat de Ambelt dit schooljaar en volgende schooljaar gebruik zal maken van de locatie. De ruimte die de Ambelt op Ezinge ter beschikking heeft is gebaseerd op een te verwachten krimp vanwege de invoering van de Wet passend onderwijs.

Leefbaar
Vanaf november is er aan de Prinses Marijkestraat hard gewerkt om het gebouw weer leefbaar te maken. Het gebouw voldeed niet meer aan de brandweervoorschriften en heeft binnen en buiten een behoorlijke opknapbeurt gehad. Ook het datanetwerk en het elektriciteitsnetwerk is hersteld. De leerlingen voelen zich meteen erg thuis op de nieuwe locatie. “Wij hebben hen zoveel mogelijk betrokken bij de veranderingen. Vlak voor de kerstvakantie hebben we gepast afscheid genomen van de locatie Randweg. Daarna zijn we naar de Marijkestraat gelopen om hier gewoon een tijdje te zijn en hebben vervolgens met z’n allen onze winterbarbecue op Ezinge gehouden”, zegt Joyce Reith. “We zijn allemaal heel tevreden en dat heeft z’n weerslag op alles.”

Van oorsprong is het gebouw gebruikt als lagere school, vanaf de jaren tachtig was het een locatie van Stad&Esch. “De cirkel is rond”, zegt Joyce Reith. “Sommige docenten hebben hier zelf op school gezeten, dat maakt het wel heel bijzonder.” Ze noemt de inzet van gemeente en de technische dienst van de Ambelt om het gebouw in recordtijd gebruiksklaar te maken enorm groot. “Dat proces liep heel voorspoedig, we hebben maar één ochtend lesuitval gehad”, aldus een tevreden adjunct-directeur.