lettergrootte Standaard lettergrootteGroot lettergrootte | print Afdrukken


Ga direct naarHengeveld College kookt voor daklozen

De leerlingen Consumptief in Zwolle hebben verschillende projecten lopen zoals koken voor de cursisten van de Ambelt Academie, werkgeversbijeenkomsten, Trias Jeugdhulp en ook onze accountant Deloitte schuift graag aan in het restaurant van het Hengeveld College. Sinds kort is hier een nieuw project bijgekomen: het koken voor daklozen. Kookdocent John Jansen weet te vertellen dat dit erg gewaardeerd wordt, “Het eten wordt bijna uit de pan gekeken”, lacht hij.

Nadat leerlingen de hele dag in de keuken hebben gestaan, wordt het eten ’s avonds rond een uurtje of zeven naar de initiatief nemende kerk gebracht, waar het eten geserveerd wordt. ‘Via via’ heeft de betreffende contactpersoon van de kerkelijke organisatie de weg naar John Jansen gevonden. John: “Voor hen is het echt een voordeel als onze leerlingen voor hen koken. Normaliter koken vier mensen afzonderlijk thuis een maaltijd voor 10 personen, in totaal 40 personen. Wij koken voor de hele groep en steken daar veel energie in. Als het om bijvoorbeeld een stamppotbuffetje gaat doen we alles zelf: het schillen van kilo’s aardappelen, het raspen van verse peen, gehaktballetjes braden. Er komt geen voorgesneden groente of kant-en-klaar product aan te pas. Alles is vers!”

Het is de bedoeling om dit schooljaar nog vijf keer te koken voor de daklozen. Leerlingen zijn zich ervan bewust voor wie ze koken en halen hier voldoening uit. John: “Meestal gaan er tijdens dergelijke praktijkervaringen ook wat leerlingen mee om de gasten te kunnen inlichten over het eten of het eten op te dienen”. Hier zit ook een stukje oefening van hun sociale vaardigheden in waar onze leerlingen sterker van worden. Bovendien is het een succeservaring als de gasten aangeven het eten erg lekker te vinden, dat doen we op school niet continu. En natuurlijk is er ruimte voor kritiek, daar steken we ook wat van op”, aldus John Jansen.