lettergrootte Standaard lettergrootteGroot lettergrootte | print Afdrukken


Ga direct naarde Ambelt gaat weer naar de Alpe d'Huez

Na de succesvolle beklimming vorig jaar, gaat opnieuw een groep leerlingen, docenten en begeleiders van de Ambelt de tocht naar de top van de beroemde Alpe d’Huez ondernemen. Gisterenavond vond op het Zwolse Hengeveld College de officiële aftrap plaats met een avond voor ouders, leerlingen, sponsors en begeleiders. Aan het project is een goed doel verbonden.

De leerlingen vertrekken op 25 mei naar Frankrijk. Samen met docenten en begeleiders fietsen ze 28 mei via de 21 haarspeldbochten naar de top. Ze hebben dan 13,8 kilometer gefietst met een stijgingspercentage van 7,9%. Alle leerlingen hebben vorig jaar het trotse moment kunnen beleven van aankomen op de top na het overbruggen van 1062 hoogtemeters. “Dit is ook het uitgangspunt”, zegt docent Sven Mestebeld: “Door het volgen van de intensieve trainingen en het bereiken van de top van de Alpe d’Huez gaan de leerlingen positiever en met meer zelfvertrouwen naar zichzelf kijken.”

Zware voorbereiding
De leerlingen wacht vanaf nu een zware voorbereiding die begint bij sportschool Fit for Free met spinningklassen. Zodra het weer het toelaat wordt er buiten getraind. Van de leerlingen wordt ook verwacht dat ze een verslag bijhouden van hun eigen doelen en ontwikkelingen. Daarnaast zamelen ze geld in voor het goede doel. Vorig jaar kon er een cheque van ruim 6000 euro worden overhandigd aan de Zwolse Stichting Ad Huiberts.

Fietsen voor Donerik
Dit jaar fietsen de leerlingen voor Donerik, de stichting van Ambelt-directeur Erik Wijtsma. Met deze stichting zet Erik zich in om orgaandonatie bespreekbaar te maken en onderneemt hij sportieve activiteiten met mensen die inmiddels een transplantatie hebben ondergaan. Soms is daar ook onderzoek aan verbonden want over transplantatie en sporten is nog niet veel bekend. Erik Wijtsma heeft de stichting opgericht na zijn eigen succesvolle levertransplantatie in 2012. Erik leed aan een ernstige ziekte aan zijn galwegen en kon dankzij een donor zijn leven weer opbouwen.

Sponsors
Het project draait op de inzet van de leraren, begeleider en leerlingen én donateurs. Dankzij de ondersteuning van Vrienden van de Ambelt, het Autismehuis, De Belgische Keizer, DHL, Fit for Free, C1000, IJsseltours en fietsspecialist Gait Rigter is het mogelijk om de beklimming te ondernemen. Ook oud-voorzitter van de Ambelt Frits Prins ondersteunt de reis vanuit zijn fonds Innovatieve Projecten dat werd opgericht bij zijn pensionering. Veel sponsors gaan zelf ook de tocht naar de top ondernemen.