lettergrootte Standaard lettergrootteGroot lettergrootte | print Afdrukken


Ga direct naarGentiaan College Apeldoorn officieel geopend

 

Voordeurdelers brengen passend onderwijs in de praktijk

Eén locatie, vier partijen. Het Gentiaan College in Apeldoorn biedt sinds dit schooljaar onderdak aan twee vso-scholen, het samenwerkingsverband en het kantoor van a.t. zorg. Samen brengen zij passend onderwijs in de praktijk. Met het onthullen van de logo’s van de samenwerkende organisaties, opende wethouder dhr. D.H. Cziesso onlangs officieel het Gentiaan College. “Een plus een is drie”, zei de wethouder bij de opening. ‘’In dit geval is de som meer dan het geheel der delen omdat het hier gaat om een optimale samenwerking.” Hij benadrukte dat zaken snel veranderen in de onderwijswereld maar dat het Gentiaan College een voorbeeld is voor een plek waar mensen hun eigen vaardigheden kunnen ontwikkelen. “Wij zien graag zo’n plek in Apeldoorn en we zijn er trots op”, aldus de wethouder.

Jolida Spekreijse van het College van Bestuur van de Ambelt zei dat alle partijen bijzonder goed hebben samengewerkt om het Gentiaan College in optimale vorm op te leveren. “Er is in korte tijd veel werk verzet.” Een gebouw als het Gentiaan College bevordert volgens haar het leren. Ze sprak de hoop uit dat ook de leerlingen met een goed gevoel naar hun school en schooltijd kijken. “Ik hoop dat ze later kunnen zeggen dat daar het fundament is gelegd voor de krachtige persoon die ze zijn geworden.”

Passend onderwijs
Een prachtig voorbeeld van passend onderwijs dus, dat is het Gentiaan College waar sinds begin van dit jaar als het VSO-onderwijs van de Ambelt samenkomt. “Het bevalt hier prima”, zegt adjunct-directeur Trees Thüss. “Vergeleken met de Noorderlaan hebben we hier veel meer faciliteiten. We hebben nu een sportzaal, een fitnessruimte, een dojo. Het is hier veel toegankelijker voor de taxibusjes en we kunnen ook gemakkelijker parkeren. Een hele vooruitgang.” Collega-vso-school de Bolster, die volledig gericht is op praktijkgericht onderwijs, moest opschuiven in het pand. “We zitten nu in de linkerhoek, waar we bijna alles bij elkaar hebben”, zegt IB’er Niels Vos, “onze verhuizing was letterlijk een klapdeur verder.”

Samenwerken
Nu de scholen de locatie delen, komt er de samenwerking op gang. “We maken gebruik van elkaars lokalen en expertise”, vertelt Niels. “Er is doorstroom van leerlingen, meestal van de Ambelt naar ons toe. En we doen deelexamens gezamenlijk voor de IVIO-klassen.” Dat het samenwerkingsverband Apeldoorn, Epe, Voorst ook op de locatie is gevestigd, is heel handig, zegt Trees. “Het is fijn om daar even binnen te kunnen lopen om te overleggen over bijvoorbeeld toelaatbaarheidsverklaringen en casussen.” Niels: “Het samenwerkingsverband vangt hier ook een klein groepje leerlingen op in een schakelklas, daar wordt onze expertise op maat bij ingezet.” Meer samenwerking in de toekomst ligt voor de hand. “Vooral als het gaat om de begeleiding naar de arbeidsmarkt”, zegt Niels. Trees: “En in het vinden van een passende aanpak voor leerlingen aan de onderkant in onze zorgklassen.”

                

Regiodirecteur Hendrien ZIjlstra met wethouder Cziesso

 

Talenten laten groeien. de Ambelt